Fă-i Loc Lui Isus

Simplitatea e spațioasă. Iar eliminarea haosului din viața noastră este esențială.

Ne lăudăm că suntem cumpărători inteligenți. În realitate, suntem strângători de gunoaie. O reducere azi, o lichidare de stoc mâine, o ofertă poimâine și un cupon care chiar expiră acum … și ne trezim cu o căruță de lucruri pe care nici nu le folosim. 

Cât timp pierdut căutând cheile, ochelarii,  șurubelnița, ciorapii de lână, sau Doamne ferește vre-un document rătăcit printre comorile strânse încă de pe vremea lui Stalin. 

Îmi place cum Marie Kondo, o organizatoare japoneză, încurajează oamenii să facă curățenia generală pe categorii, nu pe camere. Mereu începe cu hainele. Te pune să le aduci pe toate din orice colț al casei. Spălate și nespălate. De iarnă, de vară. Din dulap, sertar, coș de rufe, sau cutie de depozitare. După ce le grămădești pe toate pe pat și vezi cum se preling pe podea ca laptele care dă în clocot, îți dai seama: „Suntem colecționari de gunoaie.” (Mai recent, colecționăm și calitatea proastă a chinezilor de pe Temu.) Moldovenii au meșteșugit un cuvânt aparte… “ghivosim” lucruri.

John Eldredge a spus-o bine: „Toată lumea are un sertar cu lucruri inutile în bucătărie: creioane, notițe, bandă adezivă, agrafe, foarfece, chei. O gaură neagră. Tot așa și sufletul nostru are lucruri inutile care trebuie eliminate.”

Excesul de lucruri ne fură timpul. Le cumpărăm. Le “ghivosim” unde găsim un colț liber. Le menținem. Le reparăm. Le upgradăm. Avem impresia că suntem harnici, dar adesea irosim minute ce ne-ar fi beneficiat dacă erau dedicate lucrurilor mai importante.

Hai să eliminăm dezordinea și graba din viața noastră. Investigăm diete, rețete și politică cu multă profunzime, dar trecem superficial pe lângă lucrurile spirituale. Citim Biblia în grabă, dacă o citim. Dar vrem pace și multă bucurie de la Dumnezeu.

Rugăciunile noastre seamănă mai mult cu ședințe de afaceri. Îi dăm indicații lui Dumnezeu repejor, de parcă ar fi un subaltern.

Înainte de a avea un Sabat pentru suflet, trebuie să depunem efort. In Vechiul Testament vedem cum Dumnezeu le poruncește evreilor să depună efort înainte de Ziua de Sabat. „Acesta este ceea ce a poruncit Domnul: ‘Mâine este o zi de odihnă solemnă, un Sabat sfânt pentru Domnul; coaceți ce aveți de copt și fierbeți ce aveți de fiert, și tot ce rămâne puneți deoparte până dimineața.’” (Exodul 16:23 ESV)

Este important să facem spațiu în casa noastră, în calendarul nostru, în obiceiurile noastre pentru citirea Bibliei, rugăciuni negrăbite și pentru mersul la biserică.

1. Faceți o evaluare sinceră a casei, activităților, relațiilor și obiceiurilor voastre (fizice și spirituale).

2. Rugați-vă pentru ceea ce trebuie să eliminați. Dacă nu dați din lucruri, nu faceți ordine. Doar reorganizați gunoaiele. Nu vă așteptați la rezultate diferite.

3. Eliminați dezordinea treptat, nu peste noapte. Este mai bine să încerci „sertar cu sertar” dacă „cameră cu cameră” este prea mult. Picătură cu picătură se face lac.

4. Simplitatea este spațioasă. Dați-i o șansă.

5. Faceți loc pentru Isus. Crează-ți o rutină pentru suflet, așa cum ai o rutină și pentru corp, sau viața socială. Mie imi place să mă trezesc la cinci dimineața, ca să nu aibă nimeni nevoie de mine. Apoi, îmi fac un ceai englezesc cu lăptic. Îmi întind Biblia, jurnalul, creioane și alte resurse. Îmi creez o atmosferă care mă face să mă trezesc cu entuziasm din pat. Dacă nu depui efort și intenționalitate, nu se va întâmpla nimic.

Avem așteptări de la Dumnezeu, dar nu și de la noi.

Împăratul Iosia, la vârsta de 26 ani a decis să facă curățenie generală în Templul părăsit și uitat. A trimis secretarul, preotul, zidarii, pietrarii să facă curat și să restaureze spațiul dedicat lui Dumnezeu. Doar atunci, marele preot a dat peste Cartea Legii dată de Dumnezeu prin Moise.

“Atunci, marele preot, Hilchia, a zis lui Şafan, logofătul: „Am găsit cartea legii în Casa Domnului.” Şi Hilchia a dat cartea lui Şafan, şi Şafan a citit-o.” 2 Împărați 22:8

Dacă noi nu ne dăm interesul să facem curățenie în viața noastră spirituală, să nu ne așteptăm la mari renovări sufletești. Fă-i loc lui Isus în casa ta, în agenda ta, în obiceiurile tale.

Posted in Articles.